Miten rautaosat maalataan?

1. Harjaa ruoste pois

Harjaa ruosteisia pintoja niin kauan, että saat himmeä metallipinnan esiin. Rauta hapettuu nopeasti, joten pyri maalaamaan harjatut pinnat mahdollisimman pian.

2. Grundmåla

Pohjamaalaa kaikki puhdistetut teräspinnat ruosteenestomaalilla. Sinkityt ja sähkösinkityt osat saattavat vaatia erityisen happokohtelun ja hieman tarttuvamman pohjusteen (Metal Primer). Varmista, että ruosteenestomaalia on kunnolla juuri huokoisissa kohdissa. Ole erityisen tarkka niissä kohdin, joihin vesi usein kerääntyy. Käytä kapeaa, litteää lakkasivellintä, kun maalaat putkia ja tankoja. Elite siveltimissä on sekaharjas, mikä soveltuu hyvin niin alkydipohjaisille kuin vesiohenteisillekin maaleille. Elite-sarjan pitkä patterisivellin on hyvä apuväline vaikeasti maalattavissa kohteissa.

3. Hio tasaiseksi

Kääri hiomapaperi puupalikan tai kotitaloussienen ympärille. Se helpottaa vanhanaikaisen patterin säleikkövälien hiomista.

4. Maalia joka paikkaan

Maalaa ensin vaikeammat kohteet vinkkelillä patterisiveltimellä. Jollet ulotu siveltimellä, käytä riepua tai sientä maalaukseen. Maalaa pohja- ja peittomaali kumpikin ohuelti. Pidä sivellintä kuin kynää, niin maalaus sujuu tarkasti.

Työstä maalia eri suuntiin, jotta kaikki varmasti peittyy. Maalaa suht pieniä alueita kerrallaan, ylhäältä alas. Maalaa vaakatasossa olevat putket ja tangot huolella, jotta maali ei valu ja muodosta kuivuessaan maalitippoja alapuolelle. Jos maali pääsee valumaan, pyri tasaamaan valumat isommalle alueelle.

Jotta lopputulos olisi tasainen, viimeistele jälki kevyellä siveltimen vedolla toiseen suuntaan kuin juuri maalasit. Kohta jossa nostit siveltimen ei nimittäin näy lopputuloksessa, mutta kohta josta aloit maalata sitä vastoin näkyy.

5. Nopeasti

Kalkkipohjaiset maalit tulee maalata keskeytyksettä, jotta siveltimen jälkiä ei näkyisi lopputuloksessa. Siksi työn aikana pidettävät tauot kannattaa suunnitella niin, että lopetat maalauksen esim. talon kulmaukseen.

6. Tarkasti

Maalaa termostaattien ja ilmaventtiilien ympäriltä erityisen huolella, jottei maali estä niiden toimimista myöhemmin. Voit myös suojata ne muovilla ennen maalausta.